Profilul de învățător-educatoare pentru viitor pune accent pe formarea și dezvoltarea abilităților pedagogice și psihopedagogice necesare în educația copiilor din ciclul preșcolar și primar.
Un viitor cadru didactic în acest rol trebuie să posede cunoștințe solide în domeniul psihologiei copilului, metodologiei didactice și tehnicilor moderne de predare, adaptate fiecărui nivel de dezvoltare a elevilor.
Învățătorul-educatoare își va desfășura activitatea prin metode inovative, utilizând tehnologia educațională pentru a facilita un mediu de învățare stimulativ și sigur. În viitor, acest profil va include competențe în educația incluzivă și adaptativă, pentru a răspunde diverselor nevoi și ritmuri de învățare ale copiilor.
De asemenea, va avea o mare deschidere spre colaborarea cu părinții și cu ceilalți profesioniști din educație, fiind un mediator important între familie și școală.
Prin urmare, profilul de învățător-educatoare va fi caracterizat de empatie, adaptabilitate și competențe interculturale, având rolul de a susține și ghida copiii spre o dezvoltare armonioasă, atât pe plan cognitiv, cât și social și emoțional.